Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί


Στο πλαίσιο των συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρει η CITIES IN BALANCE με σκοπό την ανασύσταση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ και την βελτίωση της ζωής στην πόλη περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός, η διοργάνωση και η υλοποίηση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών κάθε κλίμακας.

Οι  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ είναι o ιστορικός θεσμός που εδώ και αιώνες εφαρμόζεται ως η πιο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και αδιάβλητη διαδικασία ανάθεσης δημόσιων έργων αρχιτεκτονικής και αποτελούν βασικό συστατικό για την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ στους τομείς της αρχιτεκτονικής , της τέχνης, του design συμβάλοντας σημαντικά στην επανασύσταση και τον επαναπροσδιορισμό δημόσιων χώρων και πόλεων.

Μέσα από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς εδώ και αιώνες έχουν υλοποιηθεί μοναδικά έργα με τα οποία ξεχώρισαν οι πόλεις και οι δημιουργοί τους, τροφοδοτώντας συχνά μεγάλη δημοσιότητα και ΠΡΟΒΟΛΗ, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική ΑΝΑΠΤΥΞΗ. 

1ο Βραβείο
2ο Βραβείο
3ο Βραβείο
Εξαγορά
Previous slide
Next slide

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων
«Νότιες Πύλες Θηβών, Λειτουργική και Αισθητική Αναβάθμιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων στις Νότιες Παρυφές της Καδμείας».

Στο πλαίσιο των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχει η Cities in Balance, ανέλαβε την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θηβαίων με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου, υπαίθριου, αστικού χώρου της πόλης και την ανάδειξή του σε υψηλής περιβαλλοντικής και αισθητικής ποιότητας πολυλειτουργικό πόλο δημοσίων δραστηριοτήτων.

Η διοργάνωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού υψηλών προδιαγραφών για την ανάπλαση της περιοχής νότια της ιστορικής ακρόπολης της Καδμείας κρίθηκε ο πιο αποδοτικός τρόπος για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης που συγκεντρώνει σήμερα σημαντικές χρήσεις διοίκησης, αναψυχής και πολιτισμού σε κτίρια ποικίλης αξίας και παλαιότητας μεταξύ των οποίων και προστατευόμενα μνημεία. 

Ο σχεδιασμός του διαγωνισμού και η σύνταξη της Προκήρυξης από τη Cities In Balance είχε ως στόχο να προσελκύσει ποιοτικές μελέτες, από τις οποίες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα επιλεγούν οι πιο κατάλληλες βάσει αξιολόγησης από μια κριτική επιτροπή υψηλού κύρους.

 

Previous slide
Next slide

Διαγωνισμός Ιδεών Στοιχείων Σήμανσης και Αστικού Εξοπλισμού
"Ο Αλέξανδρος Φορά την Πανοπλία του"
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός», με την υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας."

Το 2021 σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» η Cities in Balance διοργάνωσε και προκήρυξε Ανοικτό Διαγωνισμό Ιδεών Σχεδιασμού Στοιχείων Σήμανσης και Αστικού Εξοπλισμού με τίτλο «Ο Αλέξανδρος φορά την πανοπλία του». Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να καταθέσουν πρωτότυπες ιδέες και να σχεδιάσουν στοιχεία σήμανσης, ειδοποίησης και πληροφόρησης για παραδοσιακούς οικισμούς με μελέτη περίπτωσης τον Αλέξανδρο Λευκάδας: Μεγάλο στοιχείο (πινακίδα) πληροφόρησης και μικρό στοιχείο/πινακίδα σε τρεις παραλλαγές για σήμανση διαδρομών και μνημείων. Επίσης ο διαγωνισμός ζητούσε στοιχεία εξοπλισμού που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στους κοινόχρηστους χώρους και στο ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον των οικισμών: φωτιστικό, κρήνη, καθιστικό και εμπόδιο στάθμευσης.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι ο γενικός προβληματισμός καθώς και η ανάπτυξη ενός υποδειγματικού συστήματος αντικειμένων για παρόμοια περιβάλλοντα. 

Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριου του 2021 και 6 μελέτες παραδόθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου στα γραφεία της Cities In Balance στην Αθήνα. Η Κριτική Επιτροπή συνήλθε αμέσως και πριν το τέλος του χρόνου εκδόθηκαν τα αποτελέσματα. Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν:

Μανόλης Κορρές, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, μέλος Ακαδημίας Αθηνών  

Γιώργος Παρμενίδης, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Ιφιγένεια Μάρη, Αρχιτέκτων, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Εύα Μανιδάκη, Αρχιτέκτων, Σκηνογράφος

Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Αρχιτέκτων δρ ΕΜΠ

Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε την απονομή 3 ισότιμων βραβείων και κάλεσε τον αγωνοθέτη να διοργανώσει εργαστήριο επεξεργασίας των βραβευμένων σχεδίων για την καλλίτερη προσαρμογή τους στα δεδομένα του προβλήματος και του τόπου.

Οι 3 προτάσεις που βραβεύτηκαν