Προσεχώς

Προηγούμενες εκδηλώσεις

Εκδήλωση απονομής βραβείων Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: "Νότιες Πύλες Θηβών. Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας"

1ο Βραβείο
2ο Βραβείο
3ο Βραβείο
Εξαγορά
Previous slide
Next slide

Τη Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 ο Δήμος Θηβαίων διοργάνωσε ανοιχτή τελετή απονομής βραβείων Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: “Νότιες Πύλες Θηβών. Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας” στον αυλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, όπου εκτέθηκαν τα έργα – προτάσεις όλων των διαγωνιζόμενων.

Η Cities In Balance εργάστηκε για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Διαγωνισμού “Νότιες Πύλες Θηβών. Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας“, για λογαριασμό του Δήμου Θηβαίων.

Μουσική βραδιά και παρουσίαση του προγράμματος της Cities In Balance στο Εργαστήριο του Θόδωρου

Στις 21 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εγκαινίων του Εργαστηρίου του Θόδωρου με μουσική βραδιά με τους μουσικούς:
Μυρτώ Πλουμίδη –  μεσόφωνος, Μανούσος Πλουμίδης – κλαρινέτο, Ελένη Αναστασιάδου – πιάνο.

Το πρόγραμμα της συναυλίας ήταν ως εξής:

  • Sonata No.1 from Méthode de Clarinette ,(Jean Xavier Lefèvre), κλαρινέτο : Μανούσος Πλουμίδης, πιάνο : Ελένη Αναστασιάδου
  • Nel cor piu non mi sento, aria antica  (Giovanni Paseíllo),μεσόφωνος: Μυρτώ Πλουμίδι, πιάνο : Ελένη Αναστασιάδου
  • Me voglio fa ‘na casa, canzone napolitana, (Gaetano Donizetti), μεσόφωνος : Μυρτώ  Πλουμίδη, πιάνο : Ελένη Αναστασιάδου 
  • Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι (Ι.Καμπανέλλης-Μ.Χατζιδάκις), μεσόφωνος : Μυρτώ  Πλουμίδη, πιάνο : Ελένη Αναστασιάδου 

7η Συνάντηση Αλεξάνδρου
Εργαστήριο και Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού Ιδεών Στοιχείων Σήμανσης και Αστικού Εξοπλισμού «Ο Αλέξανδρος Φορά την Πανοπλία του» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός», με την υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας.

Το καλοκαίρι του 2022 τα αποτελέσματα του διαγωνισμού «Ο Αλέξανδρος Φορά την Πανοπλία του» παρουσιάστηκαν στον Αλέξανδρο σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων για τους παραδοσιακούς οικισμούς, με εργαστήρια αναθεώρησης των μελετών και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο σχεδιασμό.    

Η 7η Συνάντηση Αλεξάνδρου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από 1 εως 3 Ιουλίου 2022.

Η 7η Συνάντηση ήταν αφιερωμένη  στην κήρυξη του οικισμού του Αλεξάνδρου ως παραδοσιακού και στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για τον σχεδιασμό στοιχείων σήμανσης και αστικού σχεδιασμού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός” σε συνεργασία με τη Cities In Balance υπο την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Λευκάδας Δήμος Λευκάδας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το τριήμερο περιλάμβανε ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήριο σχεδιασμού.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τη διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού που ανέδειξε την επικρατέστερη πρόταση από τις τρείς ισότιμες που είχε αναδείξει η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού .

Μετά την πραγματοποίηση των πρωινών εργαστηρίων, την παρουσίαση των τελικών προτάσεων των μελετητών στο κοινό και την ψηφοφορία που ακολούθησε, ξεχώρισε η πρόταση False Ruin(s)-ism της ομάδας Κωνσταντίνου Γουναρίδη (MoC Architecture Collaborative).

Τη δεύτερη θέση στη ψηφοφορία με πολύ μικρή διαφορά μόλις 3 ψήφων κέρδισε επάξια η πρόταση της ομάδας των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (arch.uoi) Αλεξάνδρας Κουτσούπα, Γιώργου Τσικάλη, Δέσποινας Κίσσα, Ελένης Κανελλοπούλου, Ελένης Κουκούλη, Κατερίνας Κυριαζοπούλου, Κατερίνας Ηλιάδη, Μανώλη Διτσούδη – η οποία πραγματοποίήθηκε την υποστήριξη των καθηγητών Νικόλαου Πατσαβού, Γιώργου Ρυμενίδη και Κάρολου Γαλανού.

Οι μελέτες παραδόθηκαν από τον Σύλλογο ‘Φηγός΄ στον Δήμο Λευκάδας με σκοπό την υλοποίηση της.

"Σύγχρονη Τέχνη και Ελεύθερος Δημόσιος Χώρος"
Πολιτιστική δράση με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ.
3 Νοεμβρίου - 19 Δεκεμβρίου 2021

Η δράση περιλάμβανε έκθεση με έργα του γλύπτη Θόδωρου για τον δημόσιο χώρο, σειρά 6 διαλέξεων διακεκριμένων επιστημόνων για την Σύγχρονη Τέχνη και τον Δημόσιο Χώρο και μια επετειακή προβολή της ταινίας-performance του Θόδωρου «ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ‘76», ως έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση στη θεματική.

Οι εκδηλώσεις έγιναν στον οδό Προπυλαίων 34 όπου εργάστηκε ο γλύπτης Θόδωρος τα τελευταία χρόνια. Ο χώρος άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό, ως έδρα της Cities in Balance και στέγη των μελλοντικών δραστηριοτήτων της.

Στην έκθεση υπό τον τίτλο «ΘΟΔΩΡΟΣ, γλύπτης – Αναζητήσεις για το Δημόσιο Χώρο»  παρουσιάστηκαν γλυπτά του Θόδωρου (εκ των οποίων δύο παραχωρήθηκαν από το ΕΜΣΤ για αυτό το σκοπό) που είχαν προορισμό ή ιδιαίτερη αναφορά στον δημόσιο χώρο και αρχιτεκτονικές μελέτες και έρευνες για υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους που εκπονήθηκαν από τον Θόδωρο και τους συνεργάτες του στο Εργαστήριο Αστικού Τοπίου.

Ο γλύπτης Θόδωρος προβληματίστηκε εκτενώς σχετικά με το ρόλο της τέχνης στο αστικό περιβάλλον και εργάστηκε συστηματικά πάνω στο αντικείμενο αυτό. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν γλυπτά, φωτογραφίες, μακέτες έργων, μελέτες και ερευνητικό έργο με σκοπό να σκιαγραφήσουν την εξέλιξη της σκέψης και την πορεία του έργου του από τη δεκαετία του 1960, όπου ζούσε και εργάζονταν στο Παρίσι, μέχρι τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε σειρά έξι διαλέξεων, ως έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση πάνω στη θεματική Σύγχρονη Τέχνη και Ελεύθερος Δημόσιος Χώρος. Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης στον χώρο του εργαστηρίου κατά τη διάρκεια της έκθεσης κάθε Δευτέρα 18:00-20:00 μ.μ. τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.

8 Νοεμβρίου – Κώστας Μωραΐτης ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ. 

15 Νοεμβρίου – Point Supreme Architects, Μαριάννα Ρέντζου και Κωνσταντίνος Πανταζής.

22 Νοεμβρίου – Χάρις Κανελλοπούλου, Δρ. ιστορικός τέχνης, επιστημονική υπεύθυνη-επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος.

29 Νοεμβρίου – Σταμάτης Σχιζάκης, ιστορικός τέχνης, επιμελητής φωτογραφίας & νέων μέσων ΕΜΣΤ.

6 Δεκεμβρίου – Μαρία Παπαδημητρίου, εικαστικός, καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

13 Δεκεμβρίου – Ανδρέας Λαμπρόπουλος, αρχιτέκτων δρ ΕΜΠ, CiBA.

Επιστημονική Ημερίδα
"Πεντέλη, τοπία της μνήμης, της φύσης και της σύγχρονης εμπειρίας
Επιστημονικός Διάλογος για το αστικό και φυσικό περιβάλλον
" . Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πεντέλης. 15 Ιανουαρίου 2020

Εναρκτήρια εκδήλωση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Πεντέλης για το 2020 με επιστημονική ημερίδα.Ομιλητές:

Εισηγήσεις και συζήτηση για την Πεντέλη ως φυσικό τοπίο και ιστορικός τόπος καθώς και ως περιοχή σύγχρονης οικιστικής εξάπλωσης. Παρουσιάστηκε ο αρχαιολογικός και ιστορικός πλούτος σε σχέση με την πολεοδομική επέκταση και τους σύγχρονους όρους αστικής ανάπτυξης και κατοίκισης. Εξετάστηκε το θεσμικό πλαίσιο και οι δυνατότητες αστικών αναπλάσεων συμβατών με το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον.

– Μανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Ακαδημαϊκός

– Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Αρχιτέκτων, δρ. ΕΜΠ

– Θεοδόσης Ψυχογιός, Πολεοδόμος, Διευθυντής Πολεοδομίας ΥΠΕΝ .

1η Διεπιστημονική Συνάντηση
"ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΛΗΘΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ" Αλέξανδρος Λευκάδας 23 - 26 Αυγούστου 2019

To 2019 η CiBA Cities in Balance διοργάνωσε τη 1η Διεπιστημονική Συνάντηση με θέμα Μνήμη και Λήθη στον Δημόσιο Χώρο στον Αλέξανδρο Λευκάδας 23-26/8/2019 με την ευγενική υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Αλέξανδρου ‘Φηγός’ και του Δήμου Λευκάδας. Λόγω της πρόσφατης απώλειας του επίτιμου Προέδρου της εταιρίας, καθηγητή ΕΜΠ και γλύπτη Θόδωρου, η δράση ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του.

Μνήμη και λήθη ορίζονται διαχρονικά και συγχρονικά, με αναφορά στην ιστορία και στο κοινωνικό παρόν, καθώς και ως άξονας θεώρησης και σχεδιασμού, όπου ο δημόσιος χώρος νοείται ως ζωτικό πεδίο, καταλύτης και σύμβολο του κοινού αστικού βίου. Στη συνάντηση διερευνήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η αισθητική των κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων σε κατοικημένο περιβάλλον σηματοδοτούνται από μνήμη και λήθη. Οι έννοιες αυτές εξετάστηκαν σε σχέση με την ερμηνεία του παρελθόντος, όπως και σε σχέση με έννοιες ένταξης και αποκλεισμού ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων.

Η Συνάντηση είχε χαρακτήρα επιστημονικού συνεδρίου στο οποίο 24 εισηγητές, επιφανείς επιστήμονες και νεότεροι ερευνητές και καλλιτέχνες συναντήθηκαν, παρουσίασαν εργασίες και αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα του δημόσιου χώρου και για την παρουσία της τέχνης σ’ αυτόν στους εξής θεματικούς άξονες:

  • Άνεση και προσβασιμότητα για όλους στο δημόσιο χώρο.
  • Έργα τέχνης στο δημόσιο χώρο.
  • Αρχαιολογικοί χώροι ως δημόσιοι χώροι.
  • Νέες τεχνολογίες ως εργαλείο βελτίωσης των δημοσίων χώρων.

Η συνάντηση έφερε σε επαφή θεωρητικούς, επαγγελματίες και το κοινό σε ένα διάλογο για τις ερμηνείες των εννοιών μνήμης και λήθης στο δημόσιο χώρο, και τη διερεύνηση πρακτικών τρόπων δημιουργίας και διαχείρισης δημοκρατικών, ανοικτών και προσβάσιμων δημόσιων χώρων.

Συμμετείχαν με εισηγήσεις και παρουσιάσεις:

Μανόλης Κορρές, Σταύρος Μπένος, Κώστας Μωραϊτης, Θεοδόσης Ψυχογιός, Σωτήρης Παπαδόπουλος, Πάνος Παρθένιος, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Μαρία Βασενχόβεν, Νεφέλη Παπαδημητρίου, Δέσποινα Δεμερτζή,  Μάνια Μπενίση, Κοσμάς Σιδηρόπουλος, Παύλος Βλαστός, Γιωργίνα Παπαγεωργίου, Νίκος Τσόλκας, Χριστίνα Μπότσου, Ιωάννα Συμεωνίδου, Ελένη Μαυραγάνη, Δήμητρα Κονδυλάτου, Σοφία Γρηγοριάδου, Κατερίνα Ιγγλεζάκη, Αλεξάνδρα Τηλιγάδη, Μελίνα Αρβανίτη-Πολλάτου, Κατερίνα Λιαρομμάτη.